Fysioterapiasta apua olkapääkipuun

Olkapään kipuja esiintyy kaikenikäisillä miehillä ja naisilla. Eri ikäisillä naisilla ja miehillä esiintyy hieman eri tyyppisiä olkapään kipuja, joiden syy tulisi selvittää. 

 

Jäätynyt olkapää


Yksi tyypillisimmistä olkapääkipujen aiheuttajista on ns jäätynyt olkapää. Jäätynyt olkapää on tavallisin yli 50- vuotiailla ja on tyypillisempää naisilla. Kipua tuntuu etenkin olkapään ääriliikkeissä, vähitellen kipu lisääntyy ja olkapään liikeradat pienenevät pienenemistään. Fysioterapiassa pyritään alkuvaiheessa vähentämään kipuaja ja ylläpitämään ja kasvattamaan liikeratoja niin omaharjoitteiden kuin fysioterapeutin tekemien liikkeiden avulla. 

 

Olkanivelen epävakaus


Olkanivelen epävakaus voi olla joko synnynnäinen ominaisuus, jolloin henkilön nivelet ovat kaikenkaikkiaan epävakaita. Taustalla voi kuitenkin olla myös esimerkiksi tapaturma jonka seurauksena nivel on jäänyt "väljäksi". Nivel tuntuu usein epävarmalta käytettäessä olkapäätä etenkin sen ääriasennoissa kuten heittoliikkeissä tai toisaalta painavien esineiden kantamisessa. Fysioterapiassa keskitytään olkapään tukemiseen olkapään tukilihaksia vahvistamalla sekä tarvittaessa tukia tai teippejä käyttämällä lisätukena.

 

Ahdas olkapää


Ahdas olkapää eli ns. impingement on tila jossa kiertäjäkalvosimen lihsten jänteet ovat puristuksissa.  Kipua esiintyy yleensä ensisijaisesti hartiatason yläpuolisissa liikkeissä, esimerkiksi kurkotettaessa nostamaan jotain ylähyllyltä tai vaikkapa hiustenpesussa. Ahtaan olkapään taustalla saattaa olla rakenteellinen ahtaus mutta syynä voi myös olla esimerkiksi lapaluiden kallistuminen eteenpäin, joka ahtauttaa olkapäätä ja jättää jänteet puristuksiin. Fysioterapiassa pyritään ensisijaisti parantamaan olkapäiden asentoa ja luomaan siten olkapäälle ihanteellisesti tilaa. Kiertäjäkalvosimen ja lapojen lihasten vahvistaminen kuuluvat myös olennaisena osana fysioterapiaan.

 

Jännetulehdus olkapään alueella


Etenkin hitaasti toistuvan rasituksen myötä alkanut olkapääkipu saattaa viitata jänteen tai jänteiden tulehdukseen olkapään alueella. Särkyä esiintyy usein epämääräsesti olkaseudun alueella sekä myös olkavarren alueella. Kylmäpakkaus tai -geeli helpottaa oireita kuin myös rasituksen vähentäminen. Fysioterapiassa akuuttivaihe eli ns. tulehdusvaihe on oireiden helpotusta ja tulehduksen lieventämistä. Kun akuutti kipu ja tulehdus ovat helpottaneet, on aika siirtyä harjoittamaan kiertäjäkalvosimen sekä lapaluiden tukilihaksia vahvistamalla niitä ja ohjaamalla olkapään asentoa paremmaksi.

 

gallery/img_0068