Fysioterapiasta apua polvikipuun

Polvikivun taustalla voi olla useita syitä. Polvikivun syytä selvitettäessä olennainen asia on ikä. Nuorilla ja työikäisillä esiintyy usein ylikuormituksesta johtuvaa polvikipua. Liika rasitus liian nopeasti tai vääränlainen kuormitus kipeyttävät polven. Fysioterapiassa paneudutaan miten ja minkälaista liikuntaa tulisi harrastaa ja miten kuormittaa polvea sitä rasittamatta.

Myös polvilumpion ruston pehmeneminen eli ns. kondromalasia kuuluu erityisesti nuorten naisten polvikipujen aiheuttajiin. Kipu pahenee usein pidempään istuessa sekä portaita kävellessä sekä kyykistyttäessä. Polvesta saattaa kuuluu rahinaa ja vaiva voi olla hyvin kivulias. Fysioterapiassa keskitytään reisilihasten vahvistamiseen.

Vanhemmilla, yli 50 -vuotiailla, yleisin polvikivun aiheuttaja on nivelrustojen kuluminen. Kulumamuutoksia on lähes kaikilla yli 50-vuotiailla, osalla ne aiheuttavat kipuja. Reisilihasten vahvistaminen sekä oikeanlaisen liikunnan ohjaaminen ovat olennainen osa fysioterapiaa, vaikkakin alussa kipujen helpottaminen on usein ensisijainen tavoite.

Polvivammoissa useimmiten vaurioituvia ovat nivelkierukka sekä nivelsiteet. Myös polvilumpion sijoiltaanmeno on varsin tavallinen suuritehoisissa vammoissa.

Mikäli polvikipu on alkanut äkillisesti vamman seurauksena ja siinä esiintyy voimakasta turvotusta ja polven kuormittaminen on vaikeaa, on syytä käydä lääkärillä jotta vakavat polvivammat voidaan poissulkea.

 

gallery/millali